Спілкуйтесь солов’їною!

Rate this item
(5 votes)

Кожен школяр, ні, навіть, дошкільня знає: українська мова – державна мова України.  

Та чи кожен українець нею розмовляє? Ні, багато областей розмовляють російською, ба, навіть, Запоріжжя.  Але у кожній «російськомовній» області є десятки, сотні, тисячі людей які розмовляють українською і ніколи не відступлять   від цього. Та й нема потреби. 

Ніхто не виключав діалект. Іноді діалектних слів буває так багато, що «мову» тієї чи іншої області просто не розумієш. Чи зможе донецький шахтар зрозуміти хоча б корінного львів'янина? Або навпаки? Ні.

З цього й вирок:  «українських мов» по Україні дуже багато, можна сказати, що скільки областей – стільки й мов. Але так було раніше. А зараз як? 

Зараз, коли цілісність країни стоїть на першому місці – народу України треба об’єднуватись. А що, як не мова об’єднає двадцять чотири області в одне ціле? В одну могутню, непокірну, самостійну державу! Відповідь очевидна – більше нічого. 

Тільки з допомогою  єдиної  мови можна об’єднатися. Щоб кожен українець чи україночка розуміли своїх братів та сестер! 

Вибачте, але такими темпами, скоро, коли збиратиметься простолюд з усієї країни, ми будемо розмовляти на англійській! Бо, ( я повторюсь) всі ми маємо свою мову, але якщо хочете, щоб Україна була неподільна, будьте добрі, розмовляйте літературною українською, такою, якою пишуть книжки та вірші, такою, якою писали Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка та інші. 

Спілкуйтесь солов’їною, яку оспівано у віршах.

Юля Повар

Read 1207 times Last modified on Понеділок, 23 лютого 2015 09:54