Присвячується загиблим Героям

Rate this item
(0 votes)

В Івано-Франківську відкрили виставку «Звитяжці», присвячену загиблим воїнам. До неї увійшли 43 графічні портрети Загиблих героїв. Їх Ірина Чмелик малювала від початку повномасштабного вторгнення. Те, що зараз в експозиції виставки, лише частина всіх робіт, якими авторка віддає шану не лише героям, а й їхнім близьким: дружинам, батькам, братам, сестрам, друзям… У доробку художниці портрети військових, починаючи ще з 2014-го.

«Дуже болісно за кожною людиною, в якої забрали життя. За кожним портретом історія, доля,  мрії, сподівання на майбутнє, яким, на жаль, не судилося збутися. Повномасштабне вторгнення росії стало стресовим для кожного із українців. Для мене відрадою стало створення цих портретів. Мене зачіпала кожна посмішка зі світлин під некрологами  і мені здається, що ми маємо робити все для того, щоб кожен із цих героїв був з нами завжди», — каже авторка виставки Ірина Чмелик. 

У виставці «Звитяжці» портрети захисників та захисниць зі всієї України: громадські активісти, музиканти, художники, які, напевно, ніколи не думали, що візьмуть до рук зброю. 

Виставку відкрили у мистецькому просторі «Ваґабундо», розпочавши із літературного вечора, на якому члени Національної спілки журналістів України   Богдан Томенчук зачитав свої вірші, а Ольга Деркачова – свою прозу на воєнну тему.

«Дуже болісно і дуже важко говорити ці рядки… Та тримати в собі це неможливо. Хлопці, що загинули, вартують нашої пам’яті, вартують, щоб про них говорили. Якщо ми не будемо цього робити, то наступне покоління переживатиме це саме, тому саме нам треба поставити крапку. Навіки…», — акцентує поет Богдан Томенчук. 

Письменниця Ольга Деркачова у своєму доробку мала безліч оповідань на тему війни. Каже, вона й не здогадувалася, що вони стануть для неї особистою історією й написаними наче собі майбутній, оскільки її чоловік зараз захищає країну.

«Людська пам’ять має схильність до забуття. Пам’ятаєте перші дні анексії Криму? Ми пам’ятали кожного героя. Героїв стає все більше і ми можемо не пам’ятати великої частини з них. Тому виставка «Звитяжці» присвячена тому, щоб пам’ятати», — каже Ольга Деркачова. 

Виставку відвідали містяни, зокрема, сім’ї загиблих, а також представники міської влади. Міський голова Руслан Марцінків відзначає важливість таких заходів, оскільки чи не щодня ми втрачаємо наших співгромадян, земляків і говорити про них — наш обов'язок.

«Кожна втрата захисника із нашого міста для мене дуже особиста і близька. Я побував майже на всіх похоронах у нашій громаді й пам’ятаю історію кожного, тому хочу, аби ця виставка стала пересувною й обличчя героїв побачили в кожній школі, селі, районі», — каже Руслан Марцінків.

Виставка «Звитяжці» триватиме два тижні. Після цього частина портретів буде віддана родинам загиблих.

Ірина Блаженко

Read 475 times Last modified on Неділя, 08 січня 2023 16:09