Print this page

Мистецтво, що має владу над душею…

Rate this item
(2 votes)

Нотатки про Запорізьку обласну філармонію

Емоційне

Ранком прокинулася, як буває тільки в дитинстві . – з відчуттям свята в душі. І день був буднім – п’ятниця, і небо за вікном – похмурим, сонце ще не пробилося крізь ранкові хмари, та все це не затьмарювало настрій. Легкий вітрець виніс останні туманні пасма сну у відчинене вікно, зачепив фіранку і тонку скляну вазу на підвіконні, утворивши ледь чутну дивну мелодію… Одразу згадалося, що саме сьогодні у мене зустріч з великою музикою, ввечері я йду до філармонії. 

Вже не рік і не два відбувається в моєму житті це дивовижне дійство. Підходжу до вишукано-урочистої будівлі концертного залу імені Глінки з світлими строгими колонами, що ніби піднімають її над буденністю, в прозору височинь, відчиняю масивні дубові двері, ступаю до фойє – і ніби опиняюся в іншому часовому вимірі, де безслідно зникають суєта, невлаштованість буття, втрачають значущість мілкі проблеми, образи, невдачі. Натомість душу заповнюють спокій, невимовна тепла радість і очікування дива.

Третій дзвінок. В залі – високо, світло, гармонійно до кожної найдрібнішої деталі. Ми ж практично ніколи не звертаємо уваги на завісу, що відблискує благородним золотавим відтінком, на куліси, що створюють особливу ауру сцени… Сяючі люстри, бордові, у білосніжному обрамленні, крісла, біля вхідних дверей, в роздягальнях і в залі до початку вистави - незмінно ввічливі, в акуратній жіночній уніформі адміністративні працівниці… 

Так, на те, що нас оточує, ми в очікуванні дійства на сцені майже не звертаємо уваги. А між тим, все це створює настрій і духовну атмосферу, доповнює цілісне сприйняття прекрасного у всіх його проявах. І хтось про це подбав, зі смаком підібрав і поєднав, зумів створити ту особливу гармонію, якою так відрізняється від багатьох інших наш концертний зал…Згадала про це саме тому, що «театр, як кажуть, починається з вішалки»….

Але найголовніша, звичайно, внутрішня сутність філармонії – її незрівняні творчі колективи, кожен з яких, як пелюстки троянди, коли не можеш визначити, який краще, бо всі разом – прекрасна вишукана квітка.

Академічний симфонічний оркестр… Високочолий натхненний Маестро, небожитель з молодим обличчям і ледь помітною посмішкою, повелитель оркестру, диригент, який за рівнем таланту стоїть десь близько до Бога, народний артист В’ячеслав Редя. Змах срібної палички, перші акорди, політ мелодії, свято…Музиканти, попри те, що в буденному житті мають такі ж проблеми і клопіт, як і кожен з нас, сприймаються нами як люди з іншого виміру, де завжди панують тільки  гармонія і краса…

Академічний ансамбль пісні і танцю «Запорожці»… Неперевершені голоси, справжній український колорит, піднесена до рівня високого мистецтва народна пісня, органічно поєднана з хореографією, створюють цілісні картинки буття і побуту народу, оригінальні обробки естрадних пісень, невимірна енергія, артистизм і майстерність артистів танцювально-хореографічної групи. 

Унікальний ансамбль бандуристів «Боженена», народжений в філармонії, який підніс на новий щабель відомий, але незаслужено обділений увагою дивовижний інструмент – бандуру, розкрив її музичні можливості, з любов’ю і смаком підібрав репертуар. Жіночні, талановиті артисти ансамблю користуються заслуженою популярністю у глядачів.

Яскраві солісти, яким підкоряються найскладніші мелодії, багатозвуччя голосів, тембрів, репертуарних знахідок. Кожен з артистів має свою оригінальну манеру, володіє такою високою співочою культурою, що іноді думаєш в захопленні – де і як можна було віднайти, зібрати під склепінням нашої обласної філармонії такі коштовні розсипи вокальних талантів?

І над всі цим, образно кажучи, великим художнім полотном, яке постійно створює для нас творчий колектив Запорізької обласної філармонії, витають талант організатора, любов і відданість справі її генерального директора, заслуженого працівника культури України Ірини Конарєвої і такого ж талановитого творчого колективу, який вона очолює.

На кожному концерті вона незмінно в залі. На своєму маленькому балкончику переживає за кожен номер, найвдячніший слухач і глядач -натхненно аплодує кожному і щиро радіє успіхам артистів, як своїм власним. Риса, притаманна людям талановитим і щедрим.

І останній штрих з емоційного. На відкритті нинішнього концертного сезону Ірина Конарєва незмінно зустрічала глядачів у фойє, а потім разом з  ними переглядала програму, яка була, як завжди, феєричним, яскравим і вражаючим видовищем. 

А попереду ж ще – відкриття нового сезону Академічного симфонічного оркестру. І я вже наперед по-доброму заздрю всім нам, хто матиме змогу відвідати цю виставу, бо точно знаю: вона теж, як завжди, буде неперевершеною.

Раціональне

Воно буде коротким, але ємним. За п’ять останніх років філармонія, образно кажучи, отримала друге дихання. Це можна порівняти з епохою Ренесансу. Ця епоха, як, відомо, являє собою період європейської історії, ознаменований багатьма культурними перетвореннями. Такого рівня перетворення відбулися і тривають в нашій філармонії в усіх напрямках і, насамперед, у творчих можливостях, в наповненості її талантами, пошуком, в прагненні досягти більшого заради своїх глядачів, заради нас з вами. Одним словом, нам з вами з філармонією дуже повезло. Цінуймо ж те, що маємо. Будьмо готові подарувати взамін за цю велику мистецьку роботу свою шану, любов і підтримку.

Валентина МАНЖУРА

Read 2249 times Last modified on Вівторок, 08 вересня 2020 22:48

Latest from
Notice: Undefined property: stdClass::$author in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Notice: Trying to get property of non-object in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Related items